Povestea Semmeringului Bănăţean

            Povestea Semmeringului Bănăţean continuă, de data aceasta într-un mod inedit.

După campania de strângere de semnături pentru a salva calea ferată Anina-Oraviţa, am decis să organizăm şi o excursie. Un lucru extrem de impresionant şi de netrecut cu vederea este faptul că în campanie s-au adunat în jur de 7000 de semnături, dovada clară ca oamenii au simţul civic, iubesc şi promovează adevăratele  valori, care trec dincolo de timp.
Această excursie a fost organizată de grupul „Lobby pentru Banatul de Munte”, Marian Apostol, iniţiatorul campaniei, profesorul Marius Cornici de la Colegiul Economic al Banatului Montan şi Andrei Szabo, preşedintele Asociaţiei „Euroland Banat”.


Elevii voluntari de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu”, Liceul Teoretic „Traian Vuia”, Liceul Teoretic „Diaconovici – Tietz” şi Colegiul Economic al Banatului Montan, au fost profund impresionaţi, pentru majoritatea fiind şi prima excursie pe acest traseu. Bineînţeles excursia s-a bucurat şi de o prezentare istorică a zonei, făcută de domnul profesor de istorie Marius Cornici.
Am reuşit în sfârşit să vedem dupa sutele de poveşti auzite, însuşi povestea căii ferate. Prima cale ferată montană şi-a spus poveste într-un mod cum mai frumos nu se putea. Prin natură, tunele, viaducte, peisaje de nedescris şi un tren cu călatori de nota 10. La Oraviţa am vizitat-o şi pe bătrâna locomotivă cu abur, ce necesită urgent ajutor şi reparaţii, de  aproximativ 50.000 euro.
Pentru că mulţi dintre noi suntem nişte romantici, am păşit sfioşi pe urmele lui Eminescu la Teatrul Vechi. Micul edificiu ne aştepta cu porţile deschise. Lojele, tavanul, scena, obiectele din muzeu, pianul au reprezentat toate o atracţie specială.
Să revenim la Semmering. Îmbucurător pentru noi a fost faptul că trenul era arhiplin. Turişti străini dornici de aventură şi frumuseţe s-au îmbarcat la bordul “Mocăniţei”. Din zâmbetele lor s-a văzut sincer că nu au
 regretat nicio secundă.

Vrem ca povestea noastră să devină cunoscută internaţional şi oamenii să vină, să descopere această capodoperă de inginerie, să vină, să cunoască adevărata bogăţie a naturii, până nu e prea târziu. Visul nostru poate deveni realitate, calea ferată Anina Oraviţa poate fi susţinută din toate părţile !

Doar împreună putem duce  povestea Semmeringului Bănăţean mai departe!


Comentarii

  1. Frumos, Ana! ALTII, cu multa sudoare, au creat aceasta poveste! NOI trebuie sa o transmitem mai departe.....chiar si prin naratiune! Daca nu vom avea acesta grija peste superba poveste, numita Semeringul Banatean, se va asterne praful uitarii! Cioclii vor transporta catre cimitirele de fier vechi, trecutul, prezentul si viitorul unui colt de tara rupt parca dintr-o bucatica de RAI! Nivelul dezbaterilor pe aceasta tema trebuie sa ramana extrem de ridicat pentru ca numai in acest fel putem impiedica transformarea semeringului banatean intr-o profitabila, ptr cativa oportunisti carora nu le pasa decat de propriile buzunare, afacere cu fier vechi! Personal, va multumesc ptr tot ceea ce ati facut in aceasta autentica campania de lobby si advocacy, numita "Semeringul banatean - trecut si viitor" ! Si...va multumesc deasemenea ptr spiritul si disponibilitatea de care dati dovada intru promovarea, apararea si transmiterea spre viitor a valorilor lasate noua mostenire de catre DEMNII nostri inaintasi! Fiecare popor si fiecare epoca sta pe umerii vremilor trecute, spunea Eminescu! Si aceasta maxima este tot o mostenire lasata NOUA, de marele poet, cu scopul de a ne arata ce avem de facut in momente precum acesta!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

De ce să nu fii profesor în Romania?:)

Iubirea la 18 ani

Ne despărțim, îți las ție amintirile.